fredag 16 januari 2009

Amputerad

Visst är det bra med frivilliginsatser när det gäller skydd och omhändertagande av djur. Det är lätt att förstå att varje "djuröde" appellerar till något djupt inom oss. Vi reagerar lika, men inte lika starkt, på den lilla hundvalpen som på bebisen som ler mot oss.

För några dagar sedan besökte vi ett rehabiliteringscenter för sjuka och skadade djur. Bland annat hade polisen konfiskerat en 100 kilo tung och utrotningshotad havssköldpadda som skulle konsumeras av tjugofem kineser på en restaurant. De avslöjades "in flagranti" med sköldpaddan upp och ner och kniven i högsta hugg. Kineserna greps och sködpaddan fick uppsöka rehabilitering. Det fanns dock inte mycket att rehabilitera och den avled strax. Det är ingen överdrift att säga att händelsen fick en viss medial uppmärksamhet.

En jättestormfågel låg under en gran. Denna, de stora havsviddernas fågel, var vingamputerad och sprang omkring, viftandes med stumpen. Även om det ger sentimenatlitetspoäng och drar in pengar till verksamheten får inte vad som helst offras. Att offra jättestormfågelns flygförmåga till förmån för "livet" är djupt stötande och oetiskt. I värsta fall kommer den att ligga och flämta under granen i ytterligare tio år.

Igår samlades ytterligare 150 prover in från måsar och vadarfåglar. Vi var leriga upp till midjan.

För övrigt kan jag meddela att solen är brutal.

1 kommentar:

  1. På tal om bebisar… Jenny har levererat ett exemplar som går att beskåda på:

    http://www.ltkalmar.se/lttemplates/WebbisPage____11266.aspx

    SvaraRadera