lördag 17 januari 2009

Inte gnälla

De svenska expeditionsdeltagarna är upprörda. Vi ville se vad som händer i världen och lyckades koppla upp oss mot ett nätverk. En av huvudnyheterna på Aftonbladets hemsida var att Robert Wells blivit bortröstad ur körslaget. Vi undrar vad vi gör i Chile, när vi hade kunnat vara hemma och stöttat med samtal till TV:s 077 nummer.

Efter ett rasande tempo har vi stannat upp i Chillán, en stad 40 mil söder om Santiago. Chillán ligger en bra bit från havet så någon lindring av svalkande havsvindar är inte att räkna med. Även om jag tidigare skrivit att solen är brutal, så är den nu uppgraderad till BRUTAL.

Provtagning kostar på. Det handlar inte alls om att fånga fåglar inne i den skyddande skogen. Här är det ren och rå provtagning i träskmarker som föds med avloppsvatten från de närliggande samhällena. Hettan tillsammans med innehållet vattnet kan vara en ganska intressant kombination. Vi får väl se vad man får med sig hem.Badrul Hasan på provtagningsexpedition utanför Dakka

Världen är liten. Idag fick jag en bild från min doktorand Badrul Hasan i Bangladesh. Chillán och Dakka har några saker gemensamt, gyttjan och provtagningen är densamma.

Vi gör en del intressanta medicinska observationer. Huden i ansiktet har fått nog och lossnar i stora sjok. Priset kommer sannolikt vara ett framtida besök hos en dermatolog.
En annan iaktagelse är, om man sätter på sig skopodermplåster är det inte listigt att klia sig i ögat innan man tvättat händerna. Jonas Bonnedahl har upplevt effekterna av denna underlåtenhet. En totaldilatation av sfinktern i ögat i dagarna två blev resultatet. En fullt dilaterad pupill i blixtrande solsken beskrivs av Jonas som "det är ingen höjdare". Att det skulle röra sig om mer central skada innanför pannbenet är uteslutet. Mina lärare i neurologi skulle vara stolta över mig...Jonas Bonnedahls ögon efter skopodermintoxikering

En viss irritation har kunnat skönjas hos två av de mest stabila expeditionsdeltagarna. En bestämde sig att sluta med snusning i och med att planet lättade från Arlanda. Den andra har just insett att förrådet obönhörligt smälter bort som glass i solen. Någon förståelse går inte att räkna med att få från de övriga.

För att studera vilka receptorer, ytstrukturer på celler som mikroorganismer kan binda in mot, som finns hos olika djurarter har vi slagit oss ihop med två lokala jägare. Efter att fågeln är skjuten, tas de olika organen ut och läggs i formalin. Detta måste ske inom några minuter annars förstörs de delikata cellstrukturerna och analyser blir omöjliga. En and, som efter ett annars lyckat skott hamnade i vattnet, bärgades efter femtio meters simning i gyttjevatten, en stafett med tre deltagare där den döda anden var pinnen och avslutades med en blixtobduktion på en halv minut. Allt detta i trettiofem graders värme. Tävlingsformen kallas "andtriatlon". Anden blir familjemiddag om några dagar.

Om någon tycker att detta verkar rått, så ägna en tanke på varifrån kycklingfilen kommer. Hur den lilla kycklingen på trettiofem dagar blivit broiler och på vilket sätt den seglat in i evigheten.

En av resans höjdpunkter var gårdagens seminarium på Chillàns veterinärhögskola. Det hölls med hjälp av en blandning av simultanöversättningar från engelska och svenska till spanska. Jorge Hernandez, blev utnämnd till dagens hjälte efter att ha klarat av tre timmar som simultantolk. Seminariet bestod av åtta föredrag, vardera på närmare en timme. Hälften presenterades av oss och den andra hälften av de chilenska forskarna. Intresset från deltagarna var anmärkningsvärt. Mitt under brinnande sommarlov dyker det upp närmare åttio personer. Jag vill inte gnälla, men är det troligt att svenska doktorander skulle avsluta sin semester, åka tjugo mil, och sitta inne en hel dag för att lyssna på gästande chilenska forskare?

Ett seminariums verkliga mötespunkt är kaffepausen. Vi fick kontakt med flera studenter och forskare som ville ha fördjupade samarbeten, både med Uppsala Universitet och Kalmar högskola. I några fall skisserades projekt snabbt upp mellan två kaffekoppar. Projekt som kommer att ha höga överlevnadsvärden. Det blir ofta så när forskare från olika discipliner och med olika ingångar kring ett problem möts. Vi kom inte tomhänta till seminariet, men vi lämnade det överlastade med bra idéer och framtida samarbetsprojekt.

Under våra tidigare expeditioner har haft en benägenhet att få medial uppmärksamhet. Vi förekommer numera också i chilensk TV. Gå in på http://www.youtube.com/watch?v=raaduHlSkOk.

4 kommentarer:

 1. Anna hälsar och undrar: heter det inte Ljungskile? :-) SEGER hälsar också. Hellas.

  SvaraRadera
 2. Jag ger det här inlägget 5 Solar!! Storslagen underhållning! Och så en eloge till hur produktiva ni är som skapar ny forskning över en kopp kaffe, när det kan ta andra år. Såg även tv-inslaget på youtube och tycker Jorge förtjänar någon slags medalj.

  SvaraRadera
 3. Kanske bäst att Dr Bonnedahl petar sig i andra ögat också? Feng shui, kosmisk balans och allt sådant. Ser lite fånigt ut annars.

  Dr Snygg

  SvaraRadera
 4. Komihåg till nästa expedition.

  Solglasögon (Ray-ban) till Professorn
  SolglasMonokel till Dr bonnedahl

  SvaraRadera