onsdag 21 januari 2009

Orkan i Punta Arenas

En chilensk medpassagerare sa, så där lite appropå "Det är mycket turbulens när man landar i Punta Arenas". Ja, ja tänkte jag, det kan inte vara värre än när vi landade på Falklandöarna 1996. Det var värre, betydligt värre. Men ner kommer man alltid. Bara i lite olika skick.

Vi entrade snabbt båten Melinka som skulle ta oss ut till Isla Magdalena, en ö där det häckar 40 000 par magellanpingviner. Melinka ser ut som en Volgastamp. Den platta bogklaffen påminner bland annat oss svenskar om ett speciellt bogvisir som föll av och de fruktansvärda konsekvenser det fick. Färden ut till ön tog en och en halv timme. Under denna tid hade vinden ökat upp mot orkanstyrka. Ett par meter från landningsplatsen vände Melinka och stävade åter mot Punta Arenas. Landning var omöjlig i den hårda vinden. Etthundrafemtio besvikna turister och den lika besvikna svensk-chilenska forskargruppen såg pingviner och provtagning fara iväg lika snabbt som vinden.
Skrovet skrek när femmetersvågorna kastade sig in mot fören. Inne i båten var det ett slagfält. Det är märkligt, när vi tror att vi verkligen är illa ute så blir vi tysta. Samtalen avstannade. Enstaka hulkanden och snörvlanden var det enda som hördes, trots att man i ögonen hos en del kunde se att de uppfattade situationen som mer allvarlig än den var.

Vinden har mojnat, så i morse lyckades tre av gruppen ta sig ut till Isla Magdalena med zodikas. Enligt nyinkommet sms är det "skithäftigt". Vi andra packar om för ett nytt försök i eftermiddag.

Syftet med trippen till Magdalena är att samla in avföringsprover från pingviner och andra isolerade havsfåglar. Detta material skall tjäna som referensmaterial för andra studier. Magellenapingviner har dessutom många fästingar. Vilka bakterier eller virus dessa fästingar bär på i den här delen av världen är bara lite studerat. I de insamlade fästingarna kommer vi leta efter Borreliabakterier och diverse olika fästingburna virus. Vad skall man då ha dessa kunskaper för, kanske någon undrar? Det är intressant bl.a. ur bevarandesynpunkt att veta vilka olika mikroorganismer som cirkulerar i exempelvis en hotad pingvinpopulation. Får man ett utbrott med massdöd, så kanske kartan då redan är ritad och vi vet vad vi skall leta efter.

Pingvinbrottning i eftermiddag. Bildbevis om några dagar."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar