torsdag 16 april 2009

Första Fästingen Fångad

Idag kom sommaren till Capri. Vad gäller temperatur och sol har det varit sommar av och till de senaste dagarna. Jag menar sommar med fåglarna som måttstock. Sydnäktergalarna sjöng i buskarna, de första biätarna seglade över sluttningen och fångade feta och fina humlor och äntligen flög en gyllengul sommargylling förbi.
Ringmärkningen startade i morse. Det blev ingen riktig höjdare i antal fångade fåglar. Slutsumman stannade på cirka hundra fåglar. Trots den relativt magra fångsten fanns flera sommarprimörer i näten. Fästingprojektet lyfte direkt med två feta och fina fästingar på en svartvit flugsnappare,. De satt i örat på den hanne som om någon vecka sitter och sjunger utanför en holk i er trädgård. Blåmesarna som bor där redan innan åker sannolikt ut av bara farten. Fästingarna befinner sig nu i tryggt förvar i varsitt rör med "RNA-later", en vätska som gör att vi kan spara fästingen och analysera den för olika mikroorganismer vid ett senare tillfälle.

Kronärtskockorna som jag släpade upp till borgen i morse preparerades på följande sätt. Tag bort de yttersta tre lagren av stora blad. Skär av men spara ett par centimetrar av stjälken. Dela "huvudet" i två halvor. Stek upp dem, tillsammans med stälkarna, försiktigt i olivolja. Lägg till lite vitlök och några kvistar timjan. Sätt på locket och lått puttra på svag värme närmare en timme. Allt är mjukt, mjält och av "skägget" finns inte ett spår.

Borgen fick en donation av ett kilo buffelmozzarella. Mina italienska vänner som alla är kännare berömde den. Med stora och vackra ord höjdes dess överlägsna kvalitet, textur, spänst, doft och färg. Att jämföra med vanlig "komozzarella" ansågs som blasfemi. Inga konstigheter här heller. Skiva upp den, häll över någon matsked av den finaste olivoljan från Umbrien. Strö över lite, lite salt. Olivoljan som vi använde var hemmapressad av ringmärkaren Daniel ur oliver från hans egen olivodling. Oljan var tät, pikant och sannolikt alldeles otroligt nyttig. Folkhälsoinstitutet borde gå i taket av lycka om man inte nyligen ändrat rekomendationerna. Vilket inte är alldeles otroligt.

Jag skall inte tynga er med långa haranger om teknikaliter. Idag hängde sig datorn bokstavligt. Trots konstgjord andning kom den inte igång igen. Koma har inträtt och jag har beställt jourtid hos datordoktorn i Capri i morgon. Dessutom packade min telefon inhandlad för det facila priset 238 kronor på ett icke nämnt, men kännt, lågprisvaruhus definitivt ihop. Eftersom jag bara vill ha en telefon- telefon, utan kamera och andra finesser, som jag ändå inte förstår, så kanske det är smällar man får ta. Även om den är av ett fint och erkänt stövel och däcksmärke från ett östligt grannland så hittar man just min modell under rubriken "utgånget för att aldrig komma tillbaka".

3 kommentarer:

 1. Hello Prof.

  Det företaget du pratar om släppte idag nyheten att man istället för en vinst på 216 miljoner euro gjorde förlust på 12 miljoner euro. Trots det steg aktien 10%, vilket visar att även saker som går åt helvete går att tjäna pengar på. Skrotar du datorn kommer den garanterat att förbrännas i ett fattigt afrikanskt land.

  Har man läst "Naked lunch" fanns det bara en sak att göra, skaffa en skrivmaskin!
  Om din kollega jobbar eller skriver brev till Dr. benway får du ta reda på.

  SvaraRadera
 2. ...inte klaga på ting från grannlandet i öster...

  SvaraRadera
 3. Otroligt att den "hållit" så här länge i dina händer, var glad för de gånger som du fått åtnjuta dess tekniska begivenheter. Hoppas att du har det bra och njuter.
  Kram kram
  Syster Yster

  SvaraRadera