torsdag 30 april 2009

Influensa och vaccin

Tydligen var jag ute och cyklade i gårdagens blogg. Enligt nya uppgifter så bär Mexikoinfluensan endast gener från virus som cirkulerat hos grisar sedan 1998. Jag köper det, tackar för korrektionen men frågar samtidigt varifrån viruset kom innan det hamnade hos grisarna?
Från första början är det, liksom alla influensa A virus, ett andfågelvirus. Det har hittat nya värdar att infektera och lyckats mycket bra, om man ser det ur virusets perspektiv. Oavsett varifrån Mexikoinfluensans gener kom så är det ändå något nytt vi upplever.

Vaccin är det något att ha? Ja, om vi hade haft en kristallkula och kunnat förutsäga att under mars-april 2009 skulle ett H1N1 virus som har cirkulerat hos grisar i åratal ta språnget över till människor. Då hade produktionen varit igång och vaccination redan kunnat påbörjats.

Eftersom vi varken har kristallkula eller tillräcklig vaccinproduktion så är svaret inte så lätt. Det finns inget vaccin tillgängligt som kan möta en kommande pandemi. Produktionstiden från det att man kör igång är fyra till sex månader. Jag skulle säga närmare sex månader. Även om de först doserna distribueras efter tre månader, sker det i så liten omfattning att det inte kan balansera mot virusets framfart. När fullskalig vaccination kommit igång så är situationen en annan. Då ökar flockimmuniteten så mycket att viruset antingen sjunker undan eller förändrar sig och återkommer i en andra våg. Å andra sidan, efter sex månader har de flesta redan varit utsatta för viruset så immuniteten på befolkningsnivå är höjd.

Det finns mycket för och emot vaccination. Min åsikt är att vi måste ha en egen vaccinproduktion, antingen inhemsk eller i konsortier med andra länder. Eftersom influensapandemier är en global angelägenhet får vaccinframställning inte släppas helt fritt till marknadskrafterna. I sådana fall ökas produktionen vid skarpa lägen, men för sent, för att gå ner till ett minimum i tider mellan pandemier. Vaccinbolagen skall bjudas in på en statlig, överstatlig eller global nivå och erbjudas så mycket att det inte finns ekonomiska skäl att inte ha en kapacitet och resurser för snabb vaccinframställning. Det kommer ändå bli många magnuituder billligare än vad en influensapandemi kommer att kosta.
En produktion skall även vara inriktad mot utvecklingsländerna, som ett led i biståndsprogrammen. Man behöver ju inte vara ett geni för att räkna ut att de som kommer dra det kortaste strået i vaccinracet är just de fattiga som redan dignar under TBC, HIV, Malaria och som minst av allt behöver en ny influensa som grädde på moset.
Vi satsar enorma resurser på att slå ihjäl varandra, varför inte satsa en bråkdel på att hjälpa varandra. Det är inte genom utslagning av befolkningsgrupper vi får en minskad befolkning, det är igenom ett gott hälsoläge.

För att nå dit behöver vi låta Mexikoinfluensan bli en väckarklocka som kan få oss att förstå att vi behöver dirigera om resurser mot vaccinforskning och då särskilt mot sådana virus som har globala förtecken. Har vi inte förstått det tidigare så kommer vi göra det nu eller i en snar framtid.

5 kommentarer:

 1. Jag har en fråga - kan du förtydliga ditt svar från Aktuellts chat? Det är lite svårt att se vad du svarar på här:
  Står uppmärksamheten kring svininfluensan i proportion till dess proportionella farlighet, eller har vissa läkemedelsbolag ett intresse av att "blåsa upp" detta? Magnus
  Svar: ja det gör det definitivt. Vi sysslar gärna med det som inte är farligt och ger det oproportioneligt stora resusres. Detta är en oförutsägbar men inte ovantad händelse. Mer uppmärksamhet på detta och andra liknande fenomen är en global angelägenhet

  Tacksam för svar!
  MVH
  Anna

  SvaraRadera
 2. Kan jag få erbjuda dig en vaccination?

  SvaraRadera
 3. Hej Björn!
  Kom att tänka på dig nu när det igen tycks vara dags för en pandemi...(du var ju tillochmed på norsk TV när fågelinfluensan "härjade")..sökte och hittade din blogg. Va bra du skriver! Blev speciellt inspirerad av ditt stycke om cigaretter...måste bara prova, fast det är länge sedan sist...lika gott som förr!
  S.

  SvaraRadera
 4. Har du noen faglig mening om kontrollmåling av nivåer, og evt. tilskudd av D3, kan være en "billig" forebyggingsmetode (også i fattige land) i påvente av at verdenssamfunnet jobber med vaksine?

  http://heartscanblog.blogspot.com/2009/04/thumb-your-nose-at-swine-flu.html

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Jag undrar om det finns några risker med att låta sig vaccineras då man är i ett tidigt skede av en graviditet?
  Tänk om det på lång sikt skulle kunna påverka det lilla fostret.
  Och hur pass farligt är det med kvicksilvret i vaccinet för fostret.
  En mycket orolig kvinna.
  Det känns som att välja mellen pest elle kolera.

  SvaraRadera