söndag 26 april 2009

Svininfluensa

I dag har vi befunnit oss i radioskugga. Jag hade ingen kontakt med yttervärlden fram till lunch, som enligt Barbarossaborgens tidtabell är vid tretiden. Tillbaka vid Villa San Michele, börjar vi förstå omfattningen av vad som just nu händer i Mexico och södra USA. Över 1000 sjukdomsfall i en ny influensa, som tycks vara ett blandvirus med en gener av virus från fåglar, grisar och människa. Av de insjuknade har 60 personer dött i lunginflammationer. I USA finns en handfull verifierade fall i den nya influensan, men alla dessa har milda luftvägssymtom.

Det känns som ett ödets ironi. Den huvudsakliga anledningen till att jag överhuvudtaget är på Capri är för att avsluta bokprojektet om mekanismerna om varför vi överhuvudtaget får pandemier. Influensa är just den sjukdom som jag beskriver och diskuterar mest. Och så händer detta.

Till skillnad från det som kallas fågelinfluensa, som egentligen borde heta fjäderfäinfluensa, är svininfluensa betydligt mer smittsamt till människa. Fjäderfäinfluensa är en sjukdom som främst cirkulerat hos höns i över fem år och som totalt orsakat närmare 300 dödsfall bland människor. Det har har svårt att infektera människa. Det virus som nu är aktuellt och cirkulerar har sannolikt ganska lätt hoppat över artbarriärerna från från gris till människa. Det är mer anpassat till människa än vad fjäderfäinfluensaviruset är.

Den här situationen är mycket explosiv. Å ena sidan har det uppstått en situation med ett "nytt" influensavirus som smittar från person till person, å den andra måste man hantera den panik som det utlöser. I Mexico City tog ansiktsmaskerna slut på några timmar. Fotbollsmatcher ställdes in och myndigheterna rekommenderade att inte skaka hand eller kyssa varandra på kinden när personer hälsar på varandra. De ansiktsmasker som finns till försäljning hjälper inte särskilt mycket. Det vet alla, men ändå köper vi dem och tror att de skyddar oss.
Detta fenomen är det som kallas "the tipping point", en situation där även beteenden blir vad som närmast kan beskrivas som epidemiska. Vilka effekter en fortsatt spridning och kanske dödsfall i USA skulle orsaka vill jag inte ens tänka på.

Viruset, har enligt officiella källor i USA och Mexiko cirkulerat mellan människor den senaste månaden. Trots det är de senaste dagarnas utveckling mycket oroväckande. Det handlar ytterst om alla de sju miljarder människor som lever på jorden idag har någon som helst immunitet mot det nya viruset och om det är tillräckligt infektiöst, alltså lätt kan kan smitta från person till person. Är dessa två kriterier uppfyllda, det vill säga ett smittsamt influensavirus och ingen flockimmunitet, står vi sannolikt inför en ny pandemi.

Även om dödligheten vid en ny pandemi kanske kommer att vara låg så kommer det att orsaka en stor skada på det samhälle och den vård vi, åtminstone i västvärlden, tar för given. Den ekonomiska pandemi vi upplevt under hösten och vintern kommer att vara en västanfläkt jämfört med vad en ny influensapandemi kan ställa till med.

9 kommentarer:

 1. Jag hoppas du säger till när det är dags att bunkra konserver? Eller, det har jag redan gjort... ;)

  SvaraRadera
 2. Har hört att konserver med griskött producerade i mexico under april månad har sjunkit i pris. Riktigt billigt kött om man vill bunkra mat inför en pandemi.

  SvaraRadera
 3. Perfekt!! Jag köper gärna billiga konserver! ;) Jag vet ju liksom bättre...

  SvaraRadera
 4. En frisk och stark människa oavsett ålder, överlever den smittan?

  SvaraRadera
 5. det spelade väll ingen roll tyckte jag björn sa. Det beror väll på individen i sig, stark eller svag. Hur hårt en person tar viruset.

  SvaraRadera
 6. Att bunkra konserver, T-sprit, Värmeljus, Ris, Pasta, Vatten, Frystorkat, Drivmedel till bilen med mera har det varit dags för i fyrtio år sedan, ungefär sedan vi lämnade det sista av bondesamhället och självhushållarsamhället och gick över till stormarknadssamhället. Detta oaktat Svininfluensa, fågelinfluensa eller Ebola. Vi vet inte vad som är nästa stora samhälleliga påfrestning och vad den ger för resultat.
  Tänk om två eller tre unga vuxna dör i vad som liknar Svininfluensan i Sverige, En i Malmö och två i Stockholm, vad händer då? vågar folk gå till arbetet när de tror att vi har en pandemi på halsen? Vad händer när du inte kan köpa dagens djupfrysta färdigmat i butiken eller ens en Kebab i grillen på Hörnet? När provsvaren kommer efter en vecka och visar att de dog i komplikationer till följd av odiagnosticerad obehandlad AIDS i kombination med vanlig vinterkräksjuka så är det för sent, paniken har redan gett hundrafemtio döda i matupplopp och ytterligare trehundra döda i heminvasioner hos familjer som setts genom fönstret äta middag. Det bästa som du och jag som vanliga lekmän kan göra är att se till att vara så förberedda avseende mat, vatten och värme att vi inte innebär ytterligare belastning på samhällssystemen när En Epidemi eller Pandemi eller för den delen annan större påfrestning drabbar riket, eller rädslan för en. På åttiotalet talade man om rädslan för AIDS, FRAIDS, som en egen sjukdom.

  Tack Björn för en Intressant Blogg och en trevlig resa.
  Simon "Sprithitler" Åslund

  Swedishsurvivalist.egetforum.se

  SvaraRadera
 7. Med min kommentar vill jag påvisa att det finns en helt annan sida av svininfluensan, än den som det berättas om i våra traditionella medier. Läs också här http://www.nyapolitiken.biz/ klicka under Medicin och Hälsa

  SvaraRadera
 8. Tycker nog att man ska läsa på om svininfluensan. Ju mer man vet desto mindre rädd behöver man vara. Vill tipsa om en informationssite som handlar om svininfluensa.
  www.godoc.se/svininfluensa

  bye bye

  SvaraRadera
 9. Hej Björn är epidemin de gamlas vän tycker du?
  Jag tycker personligen att ett sådant uttalande är djupt oroande.
  Jag tycker personligen att en rejäl krock vore en vän till dig!
  Gud straffar de orättvisa glöm ej det!

  SvaraRadera