onsdag 29 april 2009

Svininfluensa igen

...borde det nya viruset inte kallas över huvudtaget. Det är ett virus med arvsmassa som är sammansatt av gener från influensavirus som finns hos fåglar, människor och grisar. Faktum är att det inte har konstaterats ge sjukdom hos gris. Ett bättre namn är därför Nordamerikansk influensa eller Mexikoinfluensa, om det senare känns kortare och lättare att säga. Normalt brukar influensavirus namnges efter orten, landet eller kontinenten varifrån de först rapporterades. Men även då kan det bli fel. Spanska sjukan 1918 rapporterades först från Spanien, men uppkom i USA.

Eftersom det är ett blandvirus får vi hoppas att det beter sig som de virus som orsakade Asiaten 1957 och Hongkong-influensan 1968. Båda dessa pandemier var förhållandevis milda. I och för sig orsakade de många sjukdomsfall, men få dödsfall. Åtminstone om man jämför med Spanska sjukan. Viruset som orsakade Spanska sjukan gjorde resan från de vilda fåglarna, över tamdjuren och in till människa ganska snabbt. Dessutom liknade den variant som gav sjukdom hos människa ursprungsvarianten av viruset hos änderna. Kort sagt var det en fågelinfluensa som lätt modifierat gav sjukdom hos människa.

Faktum är att alla influensavirus från början kommer från vilda andfåglar. Där har det funnits i årtusenden och inte vållat någon skada. Det var först när vi blev jordbrukare och domesticerade de vilda djuren, för flera tusen år sedan, som smittkedjorna mellan de olika djuren och människor etablerades.

Det stora problemet idag är att överallt på jorden har vi konglomerat av människor och tamdjur i ett stort komplicerat pussel. Inom västvärlden har vi en ganska bra koll på vilka smittor som sprids åt det ena eller andra hållet. Vi letar salmonella, campylobacter och influensa som kan smitta människor. Vi övervakar även åt det andra hållet. Olika bakterier som blivit antibiotikaresistenta hos människor, exempelvis MRSA (en sorts hudbakterie som kan ge sårinfektioner och blodförgiftningar som är resistent mot många antibiotika), kan smitta djur. Alltså en omvänd smitta.

Situationen i de fattigare länderna är än mer komplicerad. Övervakning av olika djurssjukdomar fungerar inte alls eller på en mycket lägre nivå. Dessutom har man, på grund av trångboddhet och brist på ekonomiska resurser svårt att ha en djurhållning som är säker för folkhälsan.

Oavsett smittväg eller land visar detta en sak. Läkare och veterinärer måste samarbeta mycket mer än vad som tidigare gjorts. Bristen på samarbete är nog främst ett resultat av revirpinkande från läkarna gentemot veterinärerna. Inte tvärtom. Dessutom har sjukvården under de senaste decennierna varit inriktad mot de mer individuellt drabbande vällevnadssjukdomarna. Pandemier har ansetts som ett orealistiskt spöke i skuggorna. För inget så ont händer väl oss, eller?

De som glömmer historien är dömda att ständigt göra om misstagen. När vi kommit ur detta, inom en inte för avlägsen framtid, kan vi kanske lära oss att samarbeta tvärs över disciplingränserna. Det är absolut nödvändigt för att ha den minsta chans att i tid påvisa potentiellt farliga mikroorganismer och isolera dem.

Jag skall återkomma om de sista dagarna på Capri och vaccinfrågan under morgondagen.

5 kommentarer:

 1. Hej Björn. Jag blev för några år smittad i en sjukdom som satte sig i halsen och tryckte på bröstet. Nu tre år senare har mitt immunförsvar blivit underligt och jag är trött och får konstiga symtom vid förkylningar. Trots läkarhjälp så är jag nu sängliggande för de mesta och mår mkt dåligt. Det är tyvärr så att det är en verklighet för vissa.. så infektioner som TWAR och vissa virusinfektioner som finns bland oss är redan ett stort problem.

  SvaraRadera
 2. Ojsan Björn!

  Nu var du ute och cyklade lite.
  Det är Dr Anne Schuchat på CDC som den 23/4 sagt till pressen att "Det är ett virus med arvsmassa som är sammansatt av gener från influensavirus som finns hos fåglar, människor och grisar".
  CDC har nu backat från detta och rapporterar att alla gensegment har cirkulerat hos grisar sedan 1998.
  Se:
  http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm58d0421a1.htm

  SvaraRadera
 3. Hmmmm, undrar vem det är som är ute och cyklar lite... Gensegmenten som du kallar dem (förra kommentaren), kallar jag gensekvenser... och de har cirkulerat bland fåglar längre än så... Dessutom om du läst på läxan, så har CDC rapporterat att de saknar bevis för koppling till svin...
  Bara så att du vet ;)

  SvaraRadera
 4. Ibland är det bekvämt att vara anonym, speciellt när man vill kritisera någon och inte har tillräckligt under fötterna, eller mod nog för att göra det offentligt.

  Ojsan!
  Diana Axelsson Olsson

  SvaraRadera
 5. Hej Diana!

  Arguing on the internet is like running in the Special Olympics...
  Even if you win, you're still retarded.

  SvaraRadera