måndag 18 maj 2009

pandemitävling

I takt med att mexikoinfluensan sprider sig över jorden så dyker det upp forskare som jämför dödstal mellan olika sjukdomar. Det förefaller vara någon slags tävlan av vilka sjukdomar som är värst. Det är sant att antalet dödsfall i exempelvis tuberkulos är många magnituder högre än antalet döda i mexicoinflunsan under samma tid. Det är vanligt att man lyfter fram tiotusentals döda i tuberkulos, tusen och åter tusen döda i AIDS, tusentals avlidna i maligniteter och hjärtinfarkter. Varför inte plocka med antalet trafikdödade i samma race. Eller malaria. Vad som hamnar högst upp på prispallen är oväsentligt. Det finns alltid sjukdomar och händelser som är värre än mexikoinfluensan, om antalet döda används som måttstock. Men varför hålla på med detta? Det är kontraproduktivt och då har man missat poängen med vad en influensapandemi kan ställa till med.

Ett influensavirus orsakad av ett virus som aldrig tidigare cirkulerat hos vare sig människa eller tamdjur och som lyckas ta de sista stegen över till människa har potential att orsaka en pandemi med mycket långtgående effekter. Den kommer snabbt, orsakar en pandemi, slår till hårt och försvinner sedan i avtagande epidemivågor. På "plussidan" är att många insjuknar, ett okänt antal dör, men de flesta sedan blir friska. På "minussidan" är pandemins snabba förlopp. Som en tsunami kommer den svepa över världen och under en begränsad tid orsaka en enorm press på det samhälle vi känner igen idag. I västvärlden kan vi kanske klara oss lindrigt undan, medan i låginkomstländerna blir effekterna sannolikt våldsamma, med mycket höga dödstal. Låt mig påminna om att under spanska sjukan dog 12-20 miljoner människor i Indien. Osäkerheten i siffrorna bottnar i att övervakningen var rudimentär.

Mexikoinfluensan, svininfluensan, influensa A H1N1, den nya influensan eller vad den nu skall kallas har cirkulerat hos grisar och sannolikt hos människor ett bra tag innan den tog steget ut i vida världen. Det är möjligt att vår flockimmunitet emot Mexikoinfluensan trots allt är relativt hög eftersom vi stött på dess nära släkting sedan några årtionden. Vilken släkting då kanske den nyfikne undrar? De som läst på om säsongsinfluensa och vaccin vet att influensa A H1N1 ingår som en av tre komponenter i det vaccin vi använder varje år. För att fortsätta familjeliknelserna är Mexikoinfluensan (H1N1) närmast en halvbror eller halvsyster till det H1N1 som redan cirkulerat i befolkningen sedan lång tid. Men vad händer om en annan kusin tar steget över till människa. Lek med tanken att ett H6N4 virus plötsligt gör resan från vilda änder, till tamdjur och slutligen till människa. I ett sådant läge finns ingen flockimmunitet överhuvudtaget hos befolkningen.

En annan fråga som varit på tapeten under den senaste tiden är vad som har orsakat dödsfallen. Frågan om den primära virusinfektionen eller den efterföljande bakteriella lunginflammationen dödar patienten blir närmast akademisk. Ofta används argumentet att vi idag har antibiotika som botar efterföljande lunginflammationer. Låt mig då påminna om att de bakterier som orsakar sekundära lunginflammationer i många låginkomstländer är multiresistenta mot antibiotika och därmed mycket svårbehandlade. Oavsett rik eller fattig, insjuknar man i en svår lunginflammation och råkar vara boende i "fel land" är det inte alls säkert att infektionen är behandlingsbar. En influensapandemi kommer att orsaka att ett mycket stort antal människor måste söka vård. En vård som många låginkomstländer inte kan erbjuda.

Vi har just nu flera pågående pandemier. HIV/AIDS, tuberkulos, antibiotikaresistens och nu den som ligger närmast i tiden mexikoinfluensan. Återigen, en svår influensapandemi kommer att orsaka en mycket stor press på världen oavsett om vi lever i hög eller låginkomstländer. En sak är dock säker, de fattigaste kommer att drabbas hårdast.

4 kommentarer:

 1. Hej Björn!

  Detta ska du helst inte publicera, undrar bara hur man kan nå dig - om det går - via mail?!

  -Undrar lite över detta med med pandemiskräcken som finns i Sverige, bor i Uppsala län - hur jobbar man där med detta?

  -Du skriver om övriga pandemier som går, kommer arbetet av dessa påverkas pga detta?

  -Helt skiljd fråga som ingen kunnat svara på avser mig själv. Undrar över hiv test i Sverige - vilka olika testmetoder finns i Sverige? I Uppsala? Testade mig - negativt - vid ackis genom blodprov från armvecket. Är det samma test som man gör på andra sjukhus? Hör ibland att man kan leta efter antikroppar, tyckte att ssk sa att man coskå letade efter virus på något sätt -fel eller rätt? Olika metoder i Sverige? Har vi A och B lag dvs finns det olika bra/känsliga testsätt på olika sjukhus?

  Tacksam för svar!!

  Mvh Marcus

  markus20091@hotmail.com

  SvaraRadera
 2. @live.se skall det vara!

  SvaraRadera
 3. uppdatera bloggen Björn...

  SvaraRadera
 4. Hej Björn !

  Ska bran vaccinera sig mot N1H1 Svininfluensa ?

  Orolig och förvirrad mamma nås på:
  Kinga@destino.se

  SvaraRadera