fredag 24 juli 2009

Svensk vaccinproduktion

Det har varit stiltje i över två månader. Selma Lagerlöf sa "själviaktagelsens ande dödar allt", ett citat som passar synnerligen bra in på mig. Plötsligt blev texterna bojstenar som drog ner mot havets botten. En mycket obehaglig känsla.

Men nu är jag tillbaka med mina synpunkter om allt i livets skiften till influensa.

En diskussion som måste återupptas är om vi skall ha en inhemsk produktion av influensavaccin eller inte. Det visar sig nu, vilket vi förutsåg för flera år sedan, att vaccinet blir dyrare än förväntat. Dessutom kommer vaccinet senare än vad som utlovades. Faktum är att de 1,4 miljarder man beräknat för 18 miljoner doser från Glaxo-Smith-Kline är i stort vad det skulle kosta att sätta upp en egen vaccinfabrik. En inhemsk produktion skulle kunna vara så omfattande att även ett par utvecklingsländerna skulle kunna få tillgång till vaccin. Även det är ett förslag som dateras bak till diskussionerna om vaccinfabrik.

Nu när pandemin är ett faktum och spridningen har satt igång ordentligt kommer de fattigare delarna av världen att drabbas mångdubbelt hårdare än vi i västvärlden. Att de dessutom har stora ohälsoproblem som TBC, malaria och HIV redan innan lägger sten på börda.

Någon kanske tycker att den här influensapandemin är så mild så att vi inte behöver vaccin. Dessutom kommer stora delar av befolkningen redan ha haft influensan när det är dags för vaccination. Alltså, en onödig vaccination då en infektion ger bättre och längre immunitet än vad en vaccination ger. Å andra sidan skall vi se detta som en bra generalrepetetion för vad som händer när nästa pandemiska virus gör entre. En sak kan vi vara helt säkra på och det är att introduktioner av nya influensavirus kommer att bli vanligare i framtiden.

9 kommentarer:

 1. När gjorde våra politiker senast ett bra val?
  Kan man göra sverige starkt och oberoende, eller svagt och osjälvständigt för samma pengar väljer man alltid det senare alternativet, om det senare alternativet dessutom är dyrare i reda pengar väljer man det extra glatt.

  //Simon Åslund

  SvaraRadera
 2. Hej Björn, tack för intressant läsning

  Vad anser du om Sveriges planering för en pandemi som startade när fågelinluensan flurerade över världen? Är t.ex sjukvården så bra förberedd som de hävdar?

  Och myndigheters planering och agerande från i april, maj när svininfluensan blev allmänt känd?

  Har man gjort tillräckligt för att begränsa mänskligt lidande och de ekonomiska förlusterna i samhällsekonomin?

  risken att viruset muterar till en allvarligare variant redan i höst?

  Har det varit rätt att så hårt gå på linjen "mild influensa" som myndigheter har gjort? Du tror inte det har skapat en missvisande bild hos befolkningen?

  SvaraRadera
 3. Hej Björn!
  Jag har en fråga ang svininfluensan som jag har letat ett svar på men inte funnit. Hoppas nu att du kanske kan svara.
  Fråga: Jag har uppfattat det som om man blir sjuk i svininfluensan så är man i ca tio år immun mot likande influensor. Min fråga är då - om man vaccinerar sig idag är man då immun mot likande influensor lika länge? M a o ger vaccinet lika bra immunitet som att man har genomgått sjukdomen?
  Om du har tid och lust kan du svara mig på edu_lsm@hotmail.com
  MVH
  Dan

  SvaraRadera
 4. Kostnaden för att transportera samt hantera vaccinet under dessa 3-6 månader kommer bli enormt fast ändå otroligt viktigt. Okt-Mar skall vaccinet ut till vaccinatörer och landsting, det är mycket viktigt att den som får uppdraget (Posten) verkligen ser till att lösningen klarar kylkedjan under både hantering och transport.

  SvaraRadera
 5. Det är självfallet inte acceptabelt om det finns utrymme för osäkerhet kring vaccinets säkerhet.
  Dvs kvicksilver samt ev. innehåll av substanser som skall förstärka effekten och som det tydligen råder delade meningar om kring ev. långsiktiga hälsorisker.

  Gör generalrepetitionen med ett 'säkert' vaccin. Vidta inte några panikåtgärder med en substans som kan orsaka oförutsebara skador på hela samhället.

  SvaraRadera
 6. Står du för ditt uttalande? Om inte, vad har fått dig att ändra inställning?

  http://svininfluensan.com/content/svininfluensa-vaccin-on%C3%B6digt-svenska-influensa-forskaren-bj%C3%B6rn-olsen

  SvaraRadera
 7. Hej Jag är webbredaktör på Naturvetarna och vi vill utveckla samarbete och kontakt med bloggare inomn området naturvetenskap. Vi skulle därför vilja komma i kontakt med er som bloggar här. Kan ni kontakta mig? Det vore jättesnällt.
  min epost: rosemari.sodergren
  snabel-a
  naturvetarna
  punkt
  se

  SvaraRadera
 8. GlaxoSmithKline levererar vaccin till hela sverige. Men deras andra produkter kopplas till upptill 100 000 hjärtattacker.
  http://www.lanksamling.se/blogg/swineflu.html

  Carl Grinde 0736 930293

  SvaraRadera
 9. Hej Björn!
  I fråga om olika sätt att smittas av olika influensor har jag en fråga, men först en information:
  Inom djurproduktionen, där jag arbetat, finns alltid gödsel som sprids ut på markerna. Då luktar det illa.
  Anledningen till detta är att ammoniaken i gödseln stiger upp ur gödseln och upp i luften. Då tar den med sig illaluktande ämnen. Det finns många illaluktande ämnen i gödseln, liksom i människans avföring.
  Nu finns ett svensktillverkat preparat, GylleFrech, som ska tillföras i gödseln och i gödselrännorna. Därmed omvandlas ammoniaken till ammonium och kvävet blir kvar i gödseln. Därmed blir det ingen lukt varken från stall eller vid gödselutspridning. Detta vet jag eftersom jag själv varit ute på fälten vid gödselspridningen liksom i stallarna. Eftersom kvävet blir kvar i gödseln betalar detta den tillsatta produktens kostnader.
  Min fråga är: I och med att lukten är borta och ammoniaken inte kan ta med sig illaluktande ämnen från gödseln, kan dessa ämnen ta med sig virus och bakterier från gödseln om det finns sådana?
  Eftersom jag själv jobbat praktiskt i djurproduktionen, grisar, vet jag att en del djur drabbas av olika smittor, varvi virus och bakterier då följer med i gödseln.
  Vill du mer information om GylleFrech;en ta kontakt med säljaren av GylleFrech: Bertil Nilsson, Blumslöv, mellan Helsingborg och Landskrona, telefon 0418-70130 eller 070-39 39 399.
  I TV-programmet Grannfejden sändes ett program utanför Laholm just om den dåliga lukten från en grisproduktion. Detta var för nägra år sedan. Miljödomstolen dömde ägaren till att göra dyra förändringar i stallet, som då lades ner.
  Nils Andersson
  Vingåker
  n38nla@live.se

  SvaraRadera