söndag 22 november 2009

Snart på väg


Vi vaknade fem i morse och såg Kapitan Khlebnikov stäva in genom Beagle kanalen. Imponerande och efterlängtat. En fråga som dök upp var om KK är en hon eller han. Enligt uppgift från säker källa är en isbrytare en han. Men bara i Ryssland. Inga andra länder skiljer på isbrytare eller andra fartyg när det gäller genus. Allt som flyter är hon. Kanske sjöfartsverket kan svara på om vi följer den ryska traditionen för våra isbrytare.
Just nu packar vi febrilt och letar i varje skrymsle och vrå efter kringdrällda prylar. Minibaren är full av de senaste dagarnas prover. Igår lyckades vi få in 100 nya prover från kelptrutar. Dessutom kompletterade vi med prover för diverse svampar och olika skruvformade bakterier. Summa summarum är vi nu uppe 370 prover. Vistelsen i Ushuaia blev oplanerat lång men under tiden har vi fått ihop ett material som passar bra som komplettering till vår insamling i Chile i januari.
Har vi otur blir det här den sista rapporten innan vi kommer till Falklandsöarna. Tyvärr fungerar vårt sattelitbaserade e-post system inte alls. Vi hoppas kunna lösa det under de närmaste dagarna.
Diskussionerna kring morgonens frukostbord hade naturligtvis drivit över mot vilka sjösjukemediciner som är bäst. Några förordade konstiga piller, andra plåster och en del tyckte att mat var det bästa. Då har man åtminstone något att spy. Eftersom jag själv aldrig varit sjösjuk hade jag inget att tillföra utan skall under de närmaste dagarnas passage mellan Sydamerika och Antarktis observera grader av mänsklig regression.

8 kommentarer:

 1. Grattis kamrater! Skönt att det inte blev snopen reträtt till Suecia!

  Vi i Kalmar tänker på er! I synnerhet jag som går på efter pappaledigheten.

  Pilla några pingus från mig.

  Jonascito

  SvaraRadera
 2. Skepp ohoj (Hmm det som var i minibaren från början vart tog det vägen?) Ska ni ha det som sjösjukemedicin haha // BB

  SvaraRadera
 3. Hallå äventyrare där!
  Skönt att ni är på väg när KK släpptes från isen!

  Jag måste få veta om ni kommer att vara i Santiago som planerat den 5 december Kl 21:30 för överlämning av prover för vidare transport från Chile!

  Svara via Termiten också!

  Lycka till!

  Jorge

  SvaraRadera
 4. Björn jag blev glad av fotot på KK nu kommer ni äntligen vidare med äventyret! Vad duktigt ni har jobbat med provtagning, imponerande! Lycka till med resan och vad lyckligt lottade du är som inte blir sjösjuk! Hoppas pingvinerna kommer på räckhåll

  SvaraRadera
 5. Bo Segovia Rylander23 november 2009 19:43

  Som sagt svenska isbrytare är genusbestämda..
  Tor, Oden, Ymer osv

  Kul att följa dig här! Vi har mötts tidigare..

  SvaraRadera
 6. Hej Björn!
  Följer din blogg och era äventyr med stort intresse! Är tillbaka från ringmärkningen i Alperna nu. Där är vackert men jämfört där ni befinner er ligger man verkligen i lä! Lycka till med sista biten av resan! Jag är jätteavis(vilka fantastiska bilder! Hackspetten outstanding!)! Hälsningar Sofia-Caprifästingsplockaren!

  SvaraRadera
 7. Grattis Björn! Läste att du och din forskning erhållit en ansenlig summa pengar från formas. Känns som välinvesterade. Keep up the good work.

  SvaraRadera