lördag 24 april 2010

Influensa i allmänhet och Maria Larsson i synnerhet

För några dagar sedan var jag inbjuden till Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Hela stan var full av vetenskapare av olika fasoner, färg och form. Under mitt knappa dygn på Sveriges framsida så tyckte, åtminstone jag, att det var både väl och proffsigt genomfört.

Jag hamnade naturligtvis i gruppen som skulle diskutera den nya influensan, Mexico influensan, Californiainfluensan eller svininfluensan eller vad den nu heter.
Vi var sex personer som hamnade i expertgruppen på podiet. Två moderatorer höll oss i schack. Diskussionerna kom till nittio procent att handla om vaccinationskampanjen och de positiva och eventuella negativa effekter vaccinationerna kunde ha fört med sig.
Låt mig nu slå fast en sak från början, jag är för vaccinationer. Vinsten av att vaccinera och rädda liv är långt större än den minimala risken att drabbas av svåra biverkningar.

Bredvid mig satt min infektionskollega, eller skall vi säga före detta infektionskollega. Anders Tegnell är en mycket trevlig och duglig person som numera är en fullblodsbyråkrat. Vi har tyvärr förlorat en bra person till maktens korridorer. Att han dessutom resonerar som en byråkrat ur Kafkas "Processen" gjorde inte saken bättre. Han gör säkert ett bra jobb som tillfredställer diverse ministrar av både sjukvårds och äldrekaraktär.

Anders sa en sak som fick mig att haja till.
"Om det är något jag är stolt över så är det att jag stoppade vaccinfabriken." Mikrofonen darrade inte ens när han fortsatte "det hade blivit alldeles för dyrt".

Även om det inte syntes på mig så blev jag fly förbannad. Ytterligare ett utslag av historielöshet. Bara för att vi just nu klarat av en mild influensa till det facila priset av cirka 5 miljarder kronor (jag kan ha fel på en miljard hit eller dit, men det bjuder jag på), så vet vi alla att influensor kommer och går. Denna gång var det en mild, nästa gång kan det lika gärna vara en svår.

Nästa influensa kan vara en variant med betydligt vassare gadd och med både högre sjuklighet och dödlighet. Världsamfundet är överens om att i pandemiplaneringen är influensavaccination en av de viktigaste hörnstenarna. Kanske den bästa hörnstenen för den andra eller tredje vågen av en kommande influensapandemi. I och för sig är det bara i backspegeln vi vet hur det verkligen gick, kom den i vågor eller kom pandemin som ett enda kontinium?

En influensavaccinfabrik kommer att kosta ett par JAS plan. Vi har ju en fantastisk
förmåga att satsa mer pengar på att skjuta ihjäl än att skjuta in vaccin i varandra. Om vi bygger en vaccinfabrik så kan vi dimensionera den så att vi även kan donera vaccin till ett eller ett par av "utvecklingsländerna". Vis av tidigare pandemier vet vi att utvecklingsländerna drabbas hårdast vid influensapandemier. Det finns med andra ord inget som helst skäl att tro att nästa pandemi skulle ändra det mönstret.

Anders ställde den retoriska frågan "om vi nu bygger en fabrik, skall den stå helt stilla under tiderna mellan pandemierna?"

Så ofantligt dumt. Det är klart att den skall skapa säsongsinfluensavaccin. Alla smittskyddsmyndigheter är överens om att säsongsinfluensavaccin minskar sjuklighet och för tidig död hos en alltmer åldrande befolkning. Vi kommer med andra ord att behöva en stadigt högre produktion av säsongsinfluensavaccin. Ett vaccin som vi även kan sälja till mer besuttna länder eller göra till en del av biståndsprogrammet.
När nästa pandemiska virus är identifierat så kan vi så snabbt det någonsin låter sig göras slå om produktionen till det vaccin som behövs mot det nya viruset. Det kommer, det kommer, tro mig.

Men det är som vanligt. Vår altruism är oändlig när vi mår bra och bara har vädret att bry oss om. Däremot slutar altruismen definitivt vid landets gränser i händelse av en reel eller inbillad kris. Det lärde jag mig av resonemangen från panelen vid vetenskapsfestivalen. "varför skall vi hjälpa alla andra". Det handlar inte om "alla" andra, det handlar om några få. Hjälper vi ett, två eller tre länder med vaccin så är det en bättre mission än att omvända folk till en eller annan religion. De länder som köper vaccin från en framtida nordisk, svensk eller europisk vaccinfabrik kommer inte donera en enda dos till Togo, Niger eller Bangladesh. Inte en chans.

Just nu lägger jag sista handen vid min bok om Pandemier. Boken kommer ha den prosaiska titeln "Pandemi" och handlar om influensan som ett exempel på en snabb pandemi och antibiotikaresistensen som likt en långsam ångvält för evigt förändrar världen. Den ges ut av ett av de större bokförlageb under sensommaren, hösten.

I fyrljusets sken satt jag och lekte med siffror. Under Spanska sjukan dog cirka 50 miljoner människor. En del säger 20 miljoner, andra och senare uträkningar hamnar närmare hundra miljoner. Sanningen är som vanligt när de gäller de stora talens lag, någonstans mitt emellan.
Den högsta dödligheten var under våg två och tre. De allra flesta dog alltså under en tidsperiod på nio månader. Fan flög i mig och jag lekte med siffrorna och gjorde en uträkning av hur många som dog per dag under dessa två vågor.

Etthundraåttiofemtusen 185 000 människor dog varje dag av Spanska sjukan. Ni läste rätt, 185 000 per dag. De allra flesta dog, enligt den vanliga tyranin i utvecklingsländerna. I Sverige dog 37 000 personer. Mina fortsatta uträkningar gav mig en siffra på 137 döda per dag i Sverige av Spanskan. De allra flesta unga och friska.

Idag kan vi producera cirka en tiondel av det vaccin som skulle behövas globalt vid en pandemi. Det är klart att det behövs globalt, pandemier är av definition globala företeelser. Anders Tegnell påstod inför sittande rätt att vi idag vid en svår pandemi kan skala upp produktionen till mellan fem och sju miljarder vaccindoser. Det är lögn, men dumt nog synade jag honom inte.

Var det Bernhard Shaw som sa "det enda vi lär av historien är att vi inte lär oss något av historien" Vi är alltså beredda att göra om misstagen igen. Innan vi får nästa pandemi så är mina enkla frågor: Maria Larsson och Anders Tegnell har ni verkligen läst på? Är ni beredda att medverka till att vi lär av historien och inte gör misstag som kan bli fatala för oss i Sverige och för en stor del av jordens sju miljarder invånare? Vi kan vara förebilder för andra länder. Det är ju en konstart vi tror oss vara bäst på.

8 kommentarer:

 1. Jättebra inlägg! Fasiken vad bra du är!

  SvaraRadera
 2. En proffsig byråkrat skall kunna förutse katastrofen, göra något åt den när den kommer och dessutom kunna bortförklara sig om den inte skulle inträffa.

  Hälsningar från ett soligt Ängelholm.

  SvaraRadera
 3. Du har så rätt!! Hoppas verkligen att de börjar tänka, så det inte är du som sitter där efter pandemin och tvingas säga "Om det är något jag är stolt över så är det att jag verkligen kämpade för en vaccinfabrik"...

  SvaraRadera
 4. j... bra skrivet.
  Tråkigt att politikerna bara har smet i skallen, för tänka kan dom ju inte.
  BB

  SvaraRadera
 5. Vad är dessa fem miljarder baserade på? Endast vaccinationskostnaden i form av inköp - eller har du räknat med personalkostnader, informationskampanjer osv? Källor, tack.

  Att svininfluensan var ett genidrag genomfört av läkemedelsindustrin för att inkassera pengar är vida känt för den som intresserat sig för ämnet. Jag har inget emot vaccinationer så länge de utförs under rätt omständigheter och med rätt slutmål, men vi ska inte glömma att ett vaccin skadar immunförsvaret i det långa loppet då människan inte utvecklar ett naturligt skydd gentemot viruset. Liksom vi utvecklar oss själva, måste vårt immunförsvar få en chans att utveckla sig. Det är helt enkelt en ytterst tillfällig och kortsiktig lösning som tyvärr kan stjälpa fler liv i det långa loppet än vad en eventuell smitta kan.

  Sen är det dags för människan att inse att vi inte är odödliga. Vi lever längre och längre sett ur ett historiskt perspektiv och dessutom ökar befolkningsmängden lavinartat samtidigt som naturresurserna minskar drastiskt. Detta är ett svårt och nedtystat problem som ingen vill tala om. Men ibland kanske vi ska sluta att leka gud och låta naturen ha sin gång.

  Dessutom undrar jag vad som gör dig fullständigt övertygad om att nya allvarliga virus kommer att bryta ut inom en snar framtid?

  SvaraRadera
 6. Vilken jäv.. idiot som skrev komentaren ovan.
  Snacka om att ha noll koll på vad som är vad.
  Säkert en sådan som tror han/hon vet allt.
  (Har antagligen ingen aning om vad du är för person och vad du jobbar med)

  SvaraRadera
 7. Ok, då tycker jag att du som skrev det långa inlägget ska strunta i att ta vaccin när nästa våg kommer hur farlig den än må vara. Eller så kanske det är just du och dina nära och kära som står först i vaccinationskön. "Varför inte låta naturen ha sin gång" tror jag inte att du kommer säga då.

  SvaraRadera