tisdag 23 oktober 2012

Fästingar och blödarfebervirus

Nu var det länge sedan jag skrev något på min blogg. Eftersom jag är en "tekniknörd" i dess sämsta betydelse, har motståndet att skriva ökat i takt med att nya finesser kommit till i bloggmaskineriet. Mina fingrar hänger med, dock inte min hjärna. Jag vill kunna skriva en blogg på en skrivmaskin, även om den är virtuell. Kanske jag har hittat till en sådan, vi får se.

Mina forna och kanske alltjämnt trogna läsare kommer ihåg insamlingen av fästingar från nordflyttande fåglar som fångades på Capri i Neapelgolfen och Anthykitera utanför Kreta. Jag vet att jag äcklade er med en del bilder på mig med en cigarett i mungipan, en kopp espresso i ena handen och en citrongul sommargylling i den andra. Bakom mig Neapelgolfen och Vesuvius.

De flesta fåglarna hade övervintrat söder om Sahara i central och Sydafrika. Vi fångade cirka 15 000 fåglar av trettio arter och från dessa kunde vi samla in över 700 fästingar. Efter en massa tekniska bedrövelser har fästingarna nu analyserats med mer eller mindre sofistikerade molekylärbiologiska tekniker.

Vi hittar lite av varje i fästingarna, rickettsior, anaplasma och det mest anmärkningsvärda var Kring Kongo blödarfebervirus (CCHF). CCHF är en sjukdom, som börjar med influensaliknande symptom men kan utvecklas till mycket allvarliga tillstånd med hög dödlighet (30%). Sjukdomen förekommer i Afrika, Asien och Balkan, men har nyligen börjat spridas till nya områden i södra Europa. Den orsakas av ett virus som sprids via fästingbett och vanliga värddjur är olika mindre däggdjur. Människor smittas av fästingbett eller närkontakt med smittade däggdjur.

En rödhuvad törnskata (Lanius senator), som övervintrar i Afrika söder om Sahara och häckar i mellersta Europa, visade sig bära på virussmittade fästingar. Detta är första gången fästingar infekterade med detta virus påvisats på flyttfåglar. Det ger oss en helt ny förklaring till hur denna sjukdom, och även andra fästingburna sjukdomar, sprids till nya områden där nya däggdjurspopulationer kan infekteras av de smittade fästingarna. Hyalomma-fästingen, som sprider den aktuella sjukdomen, trivs inte i norra Europa utan på varmare breddgrader. Men med ett varmare klimat skulle gränsen för både fästingarten och sjukdomen kunna förflyttas norrut med hjälp av flyttfåglar.

Vill ni läsa mer om detta så följ länken: http://wwwnc.cdc.gov/eid/article/18/12/12-0718_article.htm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar