fredag 9 november 2012

The Falkand Islands, Islas Malvinas eller subterra Gondwana?


Spöregn i kombination med vindar av stormstyrka är inget som uppskattas i provtagningssammanhang, och inte i andra sammanhang heller av de mer sjösjukebenägna i gruppen. Eftersom skeppet idag gjorde ett stopp i Falklandsöarnas huvudstad Stanley, där ändå ingen provtagning var planerad, var ingen större skada skedd. Den enda ansamling av trutar som kunde upptäckas i Stanley befann sig i guvernörspalatsets trädgård, vilken enligt skyltningen inte fick beträdas utan särskilt tillstånd.
Ett resultat av Falklandskriget var att Margret Thatcher blev omåttligt populär i England och inte minst på Falklandsöarna. För Argentinas del blev effekten att diktaturen började vittra sönder. Man kan ju undra vad som hänt i respektive länder om utgången blivit en annan. För det var nära att Argentina vunnit kriget. Svaret på frågan vart Falklandsöarna egentligen hör hemma beror på vem man frågar. Enligt vår medföljande geolog hör Falklandsöarna definitivt till Afrika.  Under superkontinenten Gondwana för 500 miljoner år sedan låg Falklandsöarna vid Sydafrikas spets, för att sedan när kontinenten bröts upp sakta ta sig längre och längre västerut på den nybildade Atlanten. 
Under kvällen fick medpassagerarna lyssna på ett föredrag om zoonoser och pandemier, signerat Björn, och förberedelser pågår dessutom inför ett föredrag om antibiotikaresistens, vilket Jonas kommer att hålla senare under resan.
Konceptet ”Scientists in residence” innebär att forskare delar med sig av sina kunskaper inom ramen för den ständigt pågående föreläsningsserien ombord, vilken omfattar allt från insikter i Falklandsöarnas geologi till de marina däggdjurens levnadsförhållanden. Dessutom pågår ett ständigt kunskapsspridande vid varje frukost-, lunch- och middagstillfälle, då vi cirkulerar och sätter oss vid olika bord varje gång, för att svara på allehanda frågor om vårt antibiotikaresistensprojekt, om infektioner hos människor och djur och om hur människans och djurens hälsa hänger ihop. Dessa informella samtal blir ofta mycket givande, och förhoppningsvis tankeväckande för deltagarna.
Nu har vi lagt ut från Stanley och startat vår tripp österut. Om två dygn är vi framme vid Sydgeorgien. Tack vare det rika djurlivet kalls ögruppen Antarktis Amazonas.

1 kommentar:

 1. Hej Broder
  Kul att du börjat med Termiten igen :-)
  Tänkte ringa dig men hörde att du var låååångt borta såå.
  GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN!!!
  och en STOOOR kram från oss i Örebro.
  Hälsa alla.
  //BB

  SvaraRadera